#### DAY 1

### Wednesday 17 October

| <b>9.00</b> am  | Registration  | 30 mins 🔾                      |
|-----------------|---|--------------------------------|
| <b>9.30</b> am  | Morning tea   | 45 mins 🕓                      |
| <b>10.15</b> am | Neutrons and Food Welcome   | 25 mins 🕓                      |
| MORNING SES     | ssion   Glassy states   | CHAIR leb Yakubov   Bei Tian   |
| <b>10.40</b> am | Importance and problems of water in food and food related materials  Jan Swenson - Chalmers University of Technology  | 40 mins S                      |
| MID MORNING     | session   Processing, rheology and tribology  |                                |
| <b>11.20</b> am | From wetting to wear: visualization of contact zone in beverage tribology  Stefan Baier - PepsiCo and University of Queensland  | 20 mins 🔾                      |
| <b>11.40</b> am | Combining rheology and small-angle scattering of neutrons and X-rays for dynamic assessment of microfibrillated cellulose under shear <b>Evgenii Velichko</b> - TU Delft  | 20 mins S                      |
| <b>12.00</b> pm | Neutron and X-Ray reflectivity from chocolate sandwiches  Iva Manasi - University of Edinburgh  | 20 mins 🔾                      |
| <b>12.20</b> pm | Rheo-ND: Temperature and shear induced crystal transformation of a model triglyceride observed using neutron diffraction  Norman Booth - ANSTO                            | 20 mins (S)                    |
| <b>12.40</b> pm | Lunch - Sponsored by <b>Riddet Institute</b>  | 1 h 20 mins 🕓                  |
| MID AFTERNO     | on session   Food packaging, preservation, Ramune Kuktaite   safety and quality   | CHAIR Matthew van Leeuwen      |
| <b>2.00</b> pm  | Determining seafood provenance and safety through nuclear techniques  Debashish Mazumder - ANSTO  | 20 mins 🔾                      |
| <b>2.20</b> pm  | The interaction of fluorinated compounds with a phospholipid bilayer  Shirin Nouhi - Uppsala University   | 20 mins 🔾                      |
| <b>2.40</b> pm  | Interaction of native and modified clupeine with Gram-negative model membranes  Marcia English - Saint Francis Xavier University  | 20 mins 🔾                      |
| <b>3.00</b> pm  | Quality and stability evaluation of chicken meat treated with gamma irradiation and turmeric powder  Muhammad Arshad - Government College University Faisalabad, Pakistan | 20 mins 🔾                      |
| <b>3.20</b> pm  | Afternoon tea - Sponsored by <b>ANBUG</b>   | 30 mins 🕓                      |
| AFTERNOON S     | SESSION   Innovative methods for food (nuclear, synchrotron and light)  | CHAIR<br>Robinson   Iva Manasi |
| <b>3.50</b> pm  | Neutrons and Food - an introduction <b>Elliot Gilbert</b> - ANSTO   | 20 mins 🔾                      |
| <b>4.10</b> pm  | Applications of Neutron Activation Analysis in food studies <b>Attila Stopic</b> - <i>ANSTO</i>   | 20 mins 🔾                      |
| <b>4.30</b> pm  | Opportunities for QENS and neutron spectroscopy at ACNS  Nicolas de Souza - ANSTO   | 20 mins 🔾                      |
| <b>4.50</b> pm  | High-resolution macro ATR-FTIR chemical imaging capability at Australian Synchrotron IR Beamline and its applications in food science  Jitraporn Vongsvivut - ANSTO       | 20 mins 🔾                      |
| <b>5.10</b> pm  | X-ray fluorescence microscopy capabilities at the Australian Synchrotron and applications in food science  David Paterson - ANSTO   | 20 mins 🔾                      |

## DAY 2 Thursday 18 October

| MORNING SE      |  | ler   Lirong Che               |
|-----------------|--|--------------------------------|
| <b>9.00</b> am  | Lipid digestion – Key to the ability of milk-like emulsions to promote oral drug delivery  Andrew Clulow - Monash University   | 20 mins (                      |
| <b>9.20</b> am  | Oil-in-water emulsion system stabilized by emulsion droplets coated with whey protein microgels  Lirong Cheng  | 20 mins (                      |
| <b>9.40</b> am  | Interface structure of 70% fish oil-in-water emulsions stabilized with combinations of sodium caseinate and phosphatidylcholine: use of small angle neutron and X-ray scattering techniques  Betül Yesiltas - National Food Institute, Technical University of Denmark | 20 mins (                      |
| <b>10.00</b> am | Open Forum - Facilitator: <b>Jamie Schulz</b>  | 40 mins (                      |
| <b>10.40</b> am | Morning tea - Sponsored by <b>ACIS</b>   | 40 mins (                      |
| MID MORNIN      | G SESSION   Lipids and fats Hideki Se  | CHA<br>to   Betül Yesilt       |
| <b>11.20</b> am | The memories of liquid triacylglycerols  Gianfranco Mazzanti - Dalhousie University  | 20 mins (                      |
| <b>11.40</b> am | Structure formation in oleic acid - sodium oleate based oleogels  Steven Cornet - Wageningen UR  | 20 mins (                      |
| <b>12.00</b> pm | Static and dynamic multiscale characterisation of micronized fat crystal network formation and disruption by USAXS and rheo-SAXS  Tatiana Nikolaeva - Wageningen University  | 20 mins (                      |
| MID MORNIN      | G SESSION   Innovative methods for food (nuclear, synchrotron and light)   |                                |
| <b>12.20</b> pm | Heavy food molecules from the National Deuteration Facility for structure function applications  Tamim Darwish - ANSTO   | 20 mins (                      |
| <b>12.40</b> pm | Lunch - Sponsored by <b>Office of NSW Chief Scientist</b>  | 1 h 20 mins (                  |
| MID AFTERNO     | DON SESSION   Dairy Toshiji Kan  | <b>CHA</b><br>aya   Shirin Not |
| <b>2.00</b> pm  | Structural characterization of milk coagulation from 0.1 to 20µm using Ultra-Small Angle Neutron Scattering  Alejandro Marangoni - University of Guelph  | 40 mins (                      |
| <b>2.40</b> pm  | Ultra-Small Angle Neutron Scattering investigation of milk coagulation: Data analysis and contrast matching methods  Nukhalu Callaghan-Patrachar - University of Guelph  | 20 mins (                      |
| <b>3.00</b> pm  | Dynamics of calcium caseinate in H <sub>2</sub> O or D <sub>2</sub> O studied by Quasi-Elastic Neutron Scattering (QENS) <b>Bei Tian</b>   | 20 mins (                      |
| <b>3.20</b> pm  | Afternoon tea - Sponsored by <b>Anton-Paar</b>   | 30 mins (                      |
|                 | Marcia Englis  | CHA<br>sh   Steven Corr        |
| <b>3.50</b> pm  | Ultra-small angle neutron scattering studies on milk and cheese curd formation <b>Carl Adams</b> - St. Francis Xavier University   | 20 mins (                      |
| <b>4.10</b> pm  | AStructure of Artificial Casein Micelles Composed of Deuterated β-Casein and Native κ-Casein: A Contrast Variation SANS and SAXS Study  Jared Raynes - CSIRO   | 20 mins (                      |
| AFTERNOON       | session   Innovative methods for food (nuclear, synchrotron and light)   |                                |
| <b>4.30</b> pm  | Small Angle Neutron Scattering instrument BILBY: capabilities to study food science related problems   | 20 mins (                      |
| <b>4.30</b> pm  | Anna Sokolova - ANSTO  |                                |
| <b>4.50</b> pm  | Anna Sokolova - ANSTO  Neutron Imaging Application in Food Science on DINGO at OPAL  Ulf Garbe - ANSTO   | 20 mins (                      |

### Neutrons and Food Sydney | Australia

# DAY 3 Friday 19 October

| MORNING SE      | SSION   Plant materials   Marianne Ga   | CHAIR<br>borieau   Evgenii Velichko |
|-----------------|---|-------------------------------------|
| <b>9.00</b> am  | The potential of scattering techniques to investigate the structure and molecula interactions of Polysaccharides  Marta Martínez-Sanz - IATA, CSIC    | r 40 mins 🔾                         |
| <b>9.40</b> am  | Brush-like polysaccharides with motif-specific interactions  Gleb Yakubov - University of Queensland  | 20 mins 🔾                           |
| <b>10.00</b> am | Supramolecular characterisation of starch in rice by NMR, SAXS and XRD <b>Matthew Van Leeuwen</b> - Western Sydney University                         | 20 mins 🔾                           |
| <b>10.20</b> am | If we could design plant protein structures and tune properties in processed foo <b>Ramune Kuktaite</b> - Swedish University of Agricultural Sciences | 20 mins 🔾                           |
| 10.40           | Morning tea   | 40 mins 🕓                           |
| MID MORNIN      | G SESSION   Encapsulation and controlled release Marianne Ga  | CHAIR<br>borieau   Evgenii Velichko |
| <b>11.20</b> pm | Neutron scattering study of lipid sponge-phase nanoparticles as enzyme carriers for food processing  Tommy Nylander - Lund University                 | s 20 mins S                         |
| <b>11.40</b> pm | A combined SANS and USANS study to investigate the structure of solid lipid nanoparticles  Rohan Shah - Swinburne University of Technology            | 20 mins 🔾                           |
| <b>12.00</b> pm | Structural investigation on nanostructured lipid carriers for fish oil by small angl<br>scattering<br><b>Martin Schmiele</b> - Københavns Universitet | e 20 mins S                         |
| <b>12.20</b> am | IUCr Travel Award Presentation  | 40 mins 🕓                           |
| <b>1.00</b> pm  | Lunch - Sponsored by <b>ANSTO</b>   | 1 h 🕓                               |
| MID AFTERNO     | oon session   Industrial engagement   | CHAIR<br>Jitendra Mata              |
| <b>2.00</b> pm  | Neutrons for industry - ACNS ILO, ANSTO - Access, services and case studies  Anna Paradowska - ANSTO  | 20 mins 🔾                           |
| <b>2.20</b> pm  | Industry Q&A - Facilitator: <b>Jitendra Mata</b>  | 40 mins 🕓                           |
| <b>3.00</b> pm  | Neutrons and Food 6 Presentation  | 20 mins 🕓                           |